Köttbullar och miljön

Vad vi äter och hur vi konsumerar vår mat spelar stor roll för vår miljö. Transporter, produktion och tillagning är faktorer som alla påverkar energianvändning och utsläpp.

Att producera kött kräver i de flesta fall betydligt mera energi och påverkar miljön i större utsträckning än vegetariska livsmedel. I Sverige har vi de senaste åren ökat vår köttkonsumtion per person. Från bland annat Naturskyddsföreningen kommer också rådet att äta mera vegetariskt för att värna miljön.

          

Bortsett från att äta måttligt med kött finns det många andra saker man kan göra för att tänka på miljön när du ska laga köttbullar:

  • Välj kött från djur som fötts upp på ett sätt som ger mindre miljöpåverkan. En bra början är att välja kravmärkt kött, från djur som fått leva ett bättre liv, på gårdar utan konstgödsel och utan stora mängder kraftfoder.
  • Fläskkött eller nötkött? Under en längre tid har det i media förts fram att nötkött är ett sämre alternativ, då kornas metangasutsläpp påverkar klimatet. Men från andra håll (till exempel Naturskyddsföreningen) framhålls betesdjurens nytta för biologisk mångfald. Att välja kött från naturbetesdjur blir då viktigare och bättre än att byta nötkött mot fläskkött. Ett annat skäl är att nötkött/ kor föds upp på gräs som vi människor inte kan tillgodogöra oss, medan fläskkött/ grisar föds upp på soja och spannmål vilket skulle kunna ätas av människor. Det går också åt stora mängder energi för transporter av allt foder. Åsikterna tycks fortfarande gå isär om vilket val som är det bästa. Kravmärkt kött gör dock  valet enklare, då blir båda alternativen betydligt bättre.
  • Lamm och viltkött är ett bra alternativ till fläsk- och nötkött. Det finns ofta svensk lammfärs och älg/ rådjursfärs i butiken. Lamm föds upp på bete, och kräver, liksom vilt, inte importerat kraftfoder.

                        

Pepparochsalt.se satsar, förutom att hålla en måttlig köttkonsumtion, på kravmärkt och/ eller lokalproducerat kött i hög utsträckning. Gärna lamm och viltkött.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

kokasylt.se

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se


Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

Du måste inte använda vanligt mjöl för att lyckas med bakningen. Med kokosmjöl och mandelmjöl blir pajdegen både spröd och full av smak. Baka en glutenfri björnbärspaj med citronrasp i fyllningen och du kommer att märka hur kokos– och mandeltonerna i degen lyfter fyllningen! Eller baka glutenfri hallonpaj med vanilj och mandelmassa, perfekt efterrätt eller lyxfika till helgen.
Gillar du mandel är en glutenfri smulpaj med äpple ett bra tips. Sen finns förstås chokladkaka av det riktigt maffiga slaget – med massor av mörk choklad. Eller kanske en klassisk kladdkaka? Fast glutenfri då…
 

 glutenfriarecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...