Köttbullar med ädelost

Att fylla köttbullarna med en god ost är aldrig fel! Servera med klyftpotatis och du har helgmat med stil.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 300 gram nötfärs
  • 200 gram fläskfärs
  • 1 dl smulat franskbröd
  • 50 gram ädelost
  • ½ gul lök (2 msk finhackad lök)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • ca 1 tsk salt
  • svartpeppar

Gör så här:

30-40 stycken

Blanda först mjölken med ströbrödet och låt svälla några minuter. Skala och finhacka löken och finhacka vitlöken. Blanda samma alla ingredienserna i en bunke och rör till en slät smet. Låt gärna smeten stå och vila en stund inna du hanterar den.

Blöt gärna händerna så går det lättare att rulla bullarna.

Rulla först till runda köttbullar och lägg på ett fat eller en skärbräda. Platta sedan till bullarna något, lägg i en liten bit ost och nyp ihop till en bulle igen. Det ska vara små bitar av osten, i annat fall läcker den gärna ut när du steker.

Stek köttbullarna i smör/ margarin i en rymmlig stekpanna. Börja med att steka på medelhög temperatur och sänk sedan till låg värme och låt bullarna bli helt genomstekta. Tiden beror på storleken på bullarna. Men vid något lägre värme brukar det ta 5-10 minuter att genomsteka.

Servera med klyftpotatis, ugnsrostade rotfrukter eller lätt kokta grönsaker och gärna bröd och sallad om säsongen tillåter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Fia
7 december 2009

Det är också väldigt gott med köttbullar med fetaost och gärna någon örtkrydda, som basilika eller oregano, i. Har ni något recept på det?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kyckling till helgen

Smakfylld kyckling

Fira helgen med kyckling i ugn! Prova filéer fyllda med kryddig salsiccia.

kycklingrecept.nu

Sockerkakor

Mjuka kakor!

Kakälskare, se hit! www.sockerkakor.se är en sajt med bara mjuka kakor.

sockerkakor.se


Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

En snabbare variant på kombinationen pasta och grönkål är krämig pastasås smaksatt med kryddnejlika och överströdd med hasselnötter som en tjuvstart på julens smaker. Grönkålen passar bra såväl färsk som tillagad. Finns det inte färsk grönkål att få tag på går fryst också bra, även om den inte ger samma färska känsla och tuggmotstånd.

Framåt jul brukar grönkålen, som är viktig till julbordets halländska långkål, säljas på fler ställen. Jul, förresten - kanske får en färsk grönkålssallad göra entré redan nu och följa med som en grön favorit på julbordet?

 lasagne.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...