Julköttbullar

Köttbullar är för många en av julbordets viktigaste rätter. Och hemlagat är alltid godast!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 300 gram fläskfärs
  • 200 gram nötfärs
  • ½ gul lök (2 msk finhackad lök)
  • 1 dl grädde
  • (1msk konjak)
  • 1 dl smulat franskbröd
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krdm vitpeppar

Gör så här:

30-40 stycken

Blanda först grädden med ströbrödet och låt svälla några minuter. Skala och finhacka löken. Bryn löken i lite smör så den mjuknar och låt svalna. Blanda sedan samma alla ingredienserna i en bunke och rör till en slät smet. Låt gärna smeten stå och vila en stund innan du hanterar den.

Rulla till runda köttbullar och lägg på ett fat eller en skärbräda. Blöt gärna händerna så går det lättare att rulla bullarna.

Stek köttbullarna i smör/ margarin i en rymlig stekpanna. Börja med att steka på medelhög temperatur och sänk sedan till låg värme och låt bullarna bli helt genomstekta. Tiden beror på storleken på bullarna. Men vid något lägre värme brukar det ta 5-10 minuter att genomsteka.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Madeleine
17 december 2013

har en dotter som inte ska äta ägg kan marn bara utesluta det i receptet ovan.?

Redaktionens kommentar
Ja, det går att göra utan ägg, även om köttbullarna håller samman sämre då. Prova att låta smeten stå till sig lite så går den ofta lättare att forma.
Kommentar av Rasmus
19 februari 2013

Blanda mjölken? Menar ni grädden?

Redaktionens kommentar
Ja, tack!
Kommentar av Nell Ersson
14 december 2009

Varför skriver du inte ut recepten med utskriftvänlig skrift ? Dina julköttbullar har jag lagat och bjudit på. Samtliga mina kollegor gillade dem.

Redaktionens kommentar
Trevligt att du gillade dem! Vi ska se över sidornas utskriftsformat när vi får möjlighet.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se


Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

Moussaka är bekväm mat, lätt att förbereda och sköter sig själv i ugnen. Dessutom är den ett bra alternativ till lasagne. Förutom aubergine, som alltid ingår är det lätt att variera fyllningen. Moussaka med potatis eller moussaka utan? Laga efter smak! Detta är dessutom en rätt som blir minst lika god utan kött som med. Gör vegetarisk moussaka och prova gärna vegetarisk moussaka med potatis. Mättande, gott och lätt – riktigt bekväm helgmat!

 

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...