Julköttbullar

Köttbullar är för många en av julbordets viktigaste rätter. Och hemlagat är alltid godast!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 300 gram fläskfärs
  • 200 gram nötfärs
  • ½ gul lök (2 msk finhackad lök)
  • 1 dl grädde
  • (1msk konjak)
  • 1 dl smulat franskbröd
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krdm vitpeppar

Gör så här:

30-40 stycken

Blanda först grädden med ströbrödet och låt svälla några minuter. Skala och finhacka löken. Bryn löken i lite smör så den mjuknar och låt svalna. Blanda sedan samma alla ingredienserna i en bunke och rör till en slät smet. Låt gärna smeten stå och vila en stund innan du hanterar den.

Rulla till runda köttbullar och lägg på ett fat eller en skärbräda. Blöt gärna händerna så går det lättare att rulla bullarna.

Stek köttbullarna i smör/ margarin i en rymlig stekpanna. Börja med att steka på medelhög temperatur och sänk sedan till låg värme och låt bullarna bli helt genomstekta. Tiden beror på storleken på bullarna. Men vid något lägre värme brukar det ta 5-10 minuter att genomsteka.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Madeleine
17 december 2013

har en dotter som inte ska äta ägg kan marn bara utesluta det i receptet ovan.?

Redaktionens kommentar
Ja, det går att göra utan ägg, även om köttbullarna håller samman sämre då. Prova att låta smeten stå till sig lite så går den ofta lättare att forma.
Kommentar av Rasmus
19 februari 2013

Blanda mjölken? Menar ni grädden?

Redaktionens kommentar
Ja, tack!
Kommentar av Nell Ersson
14 december 2009

Varför skriver du inte ut recepten med utskriftvänlig skrift ? Dina julköttbullar har jag lagat och bjudit på. Samtliga mina kollegor gillade dem.

Redaktionens kommentar
Trevligt att du gillade dem! Vi ska se över sidornas utskriftsformat när vi får möjlighet.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se


Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

Soppa är rätten som kan vara både vardagsmat och festrätt. Och som ofta passar både som förrätt och huvudrätt. Gör du en fisksoppa får du en mustig soppa med mycket smak som räcker fint som huvudrätt.
Laga en enkel fisksoppa med kokosmjölk och lite curry – en perfekt fredagsmiddag! Eller gör en fisksoppa med tomat och halloumiost och du har en smakrik soppa som inte skäms för sig som vardagsmat eller helgmat.
Vill du lyxa till det eller bjuda på middag är lyxig laxsoppa med fänkål, lax och pasta ett riktigt gott recept.
Eller så provar du vår nya favorit med extra mycket av allt – en fisksoppa med räkor som verkligen är en riktig festsoppa!
Självklart vill soppan ha tillbehör: Nybakat bröd och en god aioli passar bra till! Och om du gillar saffran är valet såklart vårt nya recept på saffransaioli!

 fisksoppa.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...